Gezonde voeding bestaat niet, maar slechte voeding wel
 

Gezonde voeding? Die bestaat niet, Slechte voeding bestaat. 

Slechte (bewerkte) voeding eten is zo de norm geworden dat men “voeding” als  "gezonde voeding" denkt te moeten bestempelen. Je moet zelf op zoek om het te kunnen kopen, het is natuurlijk en onbewerkt, maar het is voor die bewerkte voeding dat je minder betaalt.

Dit is de omgekeerde wereld.  Er is VOEDING en er is SLECHTE VOEDING.  

Laten we dus  eens over slechte voeding spreken. 

Wat stoppen wij dagelijks in ons lichaam ? 

Even een vergelijking met een auto: Je onderhoudt je auto supergoed, toch? Je laat hem regelmatig wassen, doet een APK keuring, een jaarlijkse onderhoudsbeurt waarbij onderdelen worden gecontroleerd en vervangen en schoongemaakt. Remmen worden gecontroleerd, bougies worden vervangen, remschijven vernieuwd. Je wisselt je winterbanden met zomerbanden etc. Maar... als je vervolgens diesel tankt in plaats van Euro 95, dan krijg je echt problemen! 

Je lichaam is net als een auto. Zoals je auto de juiste brandstof nodig heeft, heeft je lichaam ook de juiste voeding als brandstof nodig.  

Voeding geeft niet altijd een goede gezondheid want er is natuurlijk veel meer dat kan spelen, maar bedenk wel dat slechte voeding altijd een slechte gezondheid geeft! 

Wat is dan slechte voeding? 

Voeding waaraan gesleuteld is en die op een onnatuurlijke manier bewerkt is en waaraan stoffen zijn toegevoegd die niet tot voeding behoren. Ook voeding waaraan gezonde stoffen en vezels zijn onttrokken. 

Als voorbeelden: geraffineerde suikers zoals bietsuiker, rietsuiker, maisstroop, geraffineerde granen zoals wit of gekleurd brood, witte pasta's en deegwaren. Alle zoetwaren en niet verse fruitsappen zonder vezels. 

Alle bewerkte, geraffineerde, verhitte, geoxideerde vetten, lees transvetten zoals de goedkope in transparante flessen verpakte omega 6 oliën. 

Alle gefrituurde en kant en klaar producten vanwege de gebruikte geharde transvetten en onnatuurlijke toevoegingen.   

Alle producten uit blikjes, flesjes, zakjes, pakjes, potjes, vanwege toevoegingen van allerlei zoetstoffen zoals maisstroop, fructosestroop, van onnatuurlijke geur- en kleurstoffen, smaakversterkers, conserveermiddelen, voedingszuren en andere aroma' s. 

Alle vlees en vleeswaar van niet-grasgevoerde dieren, omdat de ontstekingsbevorderende stoffen in de voeding van niet gras gevoerde dieren en de antibiotica en hormonen die zij toegediend krijgen, terecht komen in het vlees. 

Alle low-fat producten wanneer het vet is vervangen door zoetstoffen.

Eten wat niet aan de bovengenoemde criteria voldoet, is simpelweg VOEDING.  

Belangrijk is dat we heel veel variëren met onze voeding, alle macro en micro nutriënten in de juiste verhouding binnenkrijgen en dat we naar ons lichaam leren luisteren.  

Ik ben tegen een dieet in welke vorm dan ook

Ik ben, behalve bij allergieën, ziekte en nog enkele andere problemen, tegen een dieet in welke vorm dan ook! Ik ben ook tegen alle hypes die op internet te lezen zijn. In mijn praktijk geef ik individueel op de persoon toegespitst advies, overeenkomend met de problemen en ongemakken die die persoon heeft! 

In mijn volgende blog zal ik uitleggen wat macro- en micronutriënten zijn en meer daarover vertellen.